När man pratar om droger är det bra att börja med att definiera begreppet. I denna artikel pratar vi inte enbart om droger som en synonym till narkotika utan om ämnen som har en psykoaktiv effekt och samtidigt passar i mat. Som ett par av våra mest omtyckta kryddor och mest vardagliga njutningsmedel. Muskot är ett exempel på en krydda som är vanlig i många recept men som man ska vara försiktig med. Muskot kan framkalla hallucinationer men då måste man äta så mycket av kryddan att man närmar sig doser som inte bara påverkar psyket utan kan skada kroppen permanent. Enligt folkmedicinen har vi många örter med antingen lugnande eller stimulerande effekt men att använda dem i matlagning för att få effekten, är ineffektivt jämfört med att koka te på dem.

Chocolate brownie cake with cream, rasberry jam

Chocolate brownie cake with cream, rasberry jam

Recept med te, kaffe och choklad

Choklad är en av de droger som passar bäst i matlagning. Choklad kan ha en uppiggande effekt och frigöra lyckohormoner i hjärnan. Detta är också något som kan göra det svårt att sluta äta choklad. Det är inte överdrivet att säga att choklad – precis som många narkotikaklassade droger, är beroendeframkallande. Detta gäller särskilt när vi äter ren choklad eller använder den i dryck. Chokladen har dock inga kända skadeverkningar i rimliga doser. Det enda kruxet är att choklad är en energität råvara som ger många kalorier och som kan påverka blodsockret. Även kaffe och te kan faktiskt användas i matlagning på många olika sätt. “Italian Ice” är sötat te som man fryser under omrörning. Kaffe fungerar bra i många marinader och kan ge fin smak till chokladkakor. På matklubben.nu hittar du många recept och tips om du vill laga mat med choklad, kaffe, te och andra milda och lagliga droger.

Narkotika i maten

Det finns en del narkotikaklassade droger som har en karaktäristisk smak och som skulle kunna användas som krydda i matlagning. Cannabis är det mest kända exemplet och det förekommer att cannabisbrukare gör särskilda kakor som dock har rykte om sig att vara oberäkneliga. Matsmältningen gör att ruseffekten kommer senare men ibland starkare än beräknat. Det kan vara bra att avstå från detta, även i länder där det är lagligt. Ett skräckexempel på droger i maträtter som man ofta hör är att restauranger i Kina ska ha blandat opium i maten för göra gästerna beroende. Mycket pekar dock på att detta är en så kallad råttan i pizzan-historia. En urban myt. Opiumvallmo växer i Sverige och kan förekomma i många recept men i små doser att det inte påverkar oss nämnvärt. Fett och kolhydrater – två av de vanligaste komponenterna i maten vi äter kan påverka oss på samma sätt som många droger. Lite tillspetsat kan man alltså säga att nästan alla recept och maträtter innehåller droger.

elastik